FTMB sprijină copiii şi tinerii cu sindromul DOWN!

Miercuri, 04.02.2015, a avut loc deschiderea Proiectului „Sunt Sportiv!“, desfăşurat de Asociaţia DOWN Bucureşti în parteneriat cu şi finanţat de Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB). Proiectul urmăreşte ca prin judo să dezvolte abilităţile motrice ale beneficiarilor cu sindrom Down.

Lansarea proiectului s-a desfăşurat în cadrul Centrului pentru Copii şi Tineret din incinta sediului FTMB, scopul proiectului fiind dezvoltarea capacităţilor sportive şi abilităţilor de mişcare a copiilor cu Sindromul Down într-un mediu favorabil socializării, care să le îmbunătăţească calitatea vieţii şi să-i ajute să devină cât mai independenţi posibil.

Copiii cu sindrom Down prezintă tendinţa spre obezitate (ce poate conduce la probleme respiratorii cardiace, deplasare îngreunată), hipotonie musculară (care în timp reduce capacitatea de efort, apariţia deficienţelor fizice – cifoză, scolioză, lordoză), mobilitate excesivă necontrolată (ce poate cauza forţarea articulaţiilor, apartiţia fracturilor, luxaţii, dislocări), prezenţa platfusului (conduce la echilibru corporal afectat).
De asemenea, aceştia prezintă un nivel scăzut al coordonării şi schemă corporală neconturată (nu diferenţiază între mâna stângă şi mâna dreaptă).

proiect "SUNT SPORTIV"

proiect „SUNT SPORTIV”

Pe de altă parte este cunoscut faptul că mintea şi corpul nu sunt două entităţi total independente, ci acestea se influenţează reciproc: mintea se dezvoltă prin mişcare fizică, iar corpul se dezvoltă prin dorinţa mentală de mişcare. De aceea o bună strategie pentru a contribui la îmbunătăţirea procesului de dezvoltare a copiilor cu Sindrom Down este prin sport.

Cu toate că reprezintă o provocare, în prezenţa unui ajutor specializat adecvat, copii cu sindrom Down pot realiza remarcabile progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea lor fizică, cognitivă şi social-afectivă.

Proiectul „Sunt Sportiv!“ se va desfăşura pe toată perioada anului 2015, în fiecare săptămână, în zilele de luni, miercuri şi vineri, spaţiul desfăşurării acestui proiect fiind pus la dispoziţie de către FTMB în mod gratuit. „Sunt Sportiv!“ face parte din seria de programe caritabile sprijinite de către Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti prin intermediul Centrului pentru Copii şi Tineret de la Tehnic Club.

Articol preluat din „CURIERUL NATIONAL” – Vezi ARTICOL