Proiecte proprii si in parteneriat ale FTMB pe anul 2012

In anul 2012, Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti a organizat si sprijinit activitati de/pentru tineret in valoare totala de 196.732 lei, din care 66.087 lei constituie sprijinul acordat de FTMB pentru ONGT-urile membre si partenere, ocazionate de punerea la dispozitia acestora a spatiilor din incinta Modern Club, Tehnic Club si imobil birouri – Turturelelor 11A, iar suma de 130.646 lei reprezinta cheltuieli financiare efectuate pentru realizarea programelor proprii, in parteneriat si a implementarii acestora, dupa cum urmeaza:

Proiectele Proprii ale Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti

Realizate in Anul 2012

 

Gaseste-ti identitatea! – expoziție de fotografie, organizata de Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in data de 24.01.2012, la Biblioteca Naționala a Romaniei (Sala Cataloagelor), partea de diseminare a proiectului Terapia prin fotografie (Acțiunea 4.3, Viterbo, Italia desfasurata in noiembrie 2011). S-au realizat materiale de promovare, informari de presa si derularea evenimentului. Buget cheltuit 1.149 lei.

 

“Voluntariatul o oportunitate pentru tineri”. In cadrul acestui proiect, Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti a initiat o serie de cursuri destinate tinerilor ce vor sa afle mai multe despre ce inseamna voluntariatul si a fi voluntar. Cursul a fost destinat tinerilor din liceele bucurestene si s-a derulat in perioada martie–iunie 2012. Scopul acestui curs a fost de a forma un grup de voluntari activi care pot fi implicati in proiectele ulterioare ale FTMB. Buget realizat 1.149 lei.

Natura altfel – proiect organizat de Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, ce a fost inclus in cadrul Programului National “Scoala altfel” si s-a derulat in perioada 2 – 6 aprilie 2012. Principalele activitati derulate au fost: workshop-uri si activitati dedicate voluntariatului, dezbateri privind rolul padurii, concurs de afise cu teme ecologice, activitati de reimpadurire in Padurile Comana si Cernica. Partenerii proiectului au fost: Biblioteca Metropolitana Bucuresti (BMB), Regia Nationala a Padurilor (RNP), Asociatia Ecologie-Sport-Turism, iar sponsorul acestui proiect a fost PIKA Advertising. La proiect au participat 30 de profesori si 285 de elevi din 15 licee din Bucuresti.

Cupa TIN – SPORT editia I – Actiunea s-a desfasurat in data de 5 mai 2012, pe terenurile de sport din cadrul imobilului Universal Club, si a inclus o serie de competitii sportive (mini-fotbal, fotbal-tenis, tenis de masa si tenis de camp). La competitie au participat 45 tineri din Bucuresti si din judetul Ilfov, in cadrul probelor concurentii  punandu-si la incercare spiritul de echipa, solidaritatea, toleranta, si mai ales, fair play-ul, calitati care pot contribui la dezvoltarea si implinirea personala, precum si la echilibrul dintre minte si corp. Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti recunoaste rolul esential al sportului in cadrul societatii romanesti, mai ales in momentul de fata, cand cei care se ocupa de aceste aspecte sunt tot mai putini. Buget realizat 3.000 lei.

Eco-cluburi pentru natura – proiectul promoveaza in randul tinerilor CONSERVAREA SI PROTEJAREA NATURII si, in mod special, a padurilor si a ariilor naturale protejate, prin activitati ca: excursii tematice si tabere de ecovoluntariat (ecologizari si refacerea marcajelor turistice) in Parcurile Nationale si Naturale, cursuri despre comunicare si lucrul in echipa, ecovoluntariat si conservarea biodiversitatii prin Reteaua Ariilor Naturale Protejate (Parcuri Nationale si Naturale), ecoturism si turism sportiv (echipamentul necesar, tehnici de deplasare si orientare, alimentatie, concursuri de alpinism/escalada, orientare turistica, cros montan si cicloturism), sesiuni de comunicare, geografia turismului aplicata (fenomene carstice si speologie, flora si fauna, silvoturism, potentialul hidrografic).Buget realizat 2.602 lei.

 

Cu pasul, ochiul si sufletul prin Bucuresti (septembrie – decembrie 2012). Lansarea proiectului (26 septembrie) pentru anul scolar 2012 – 2013 a avut loc la sediul Bibliotecii Metropolitane București, partenerul nostru in proiect, alaturi de Asociația Ecologie – Sport – Turism, Asociația Komunitas si Curierul National. La eveniment au participat 40 de elevi si profesori, din 8 licee bucureștene care fac parte din proiectul nostru. In cadrul intalnirii, au fost prezentate proiectul derulat in anul 2011, precum si proiectul si evenimentele care urmau a se derula pe parcursul anului scolar 2012—2013.

Atelier de arhitectura si oras (5 octombrie 2012) a avut loc in Sala de Conferinte – Tehnic Club, unde primul atelier din cadrul proiectului a fost sustinut de catre 4 profesionisti in domeniu: Irina Popescu – Criveanu, Ioana Tudora, Irina Tulbure si Miruna Tirca (din partea Asociatiei Komunitas, partenerul nostru in proiect). La eveniment au participat 40 de elevi si profesori, din 8 licee bucurestene care fac parte din proiectul nostru. Atelierul a inclus, pe langa o parte teoretica, si o parte aplicativa in cadrul careia tinerii au pus in aplicare elementele teoretice insusite din prima parte a atelierului.

Atelier de fotografie (12 octombrie 2012) a avut loc in Sala de Conferinte – Tehnic Club, al doilea atelier din cadrul proiectului, ce a fost sustinut de Marius Halmageanu (din partea Asociației Ecologie-Sport-Turism, partenerul nostru in proiect). La eveniment au participat 25 de elevi, din 6 licee bucurestene, care fac parte din proiectul nostru. Atelierul a inclus o scurta introducere in lumea fotografiei (reguli pentru a realiza o fotografie reusita, analiza unor fotografii, etc).

Turul ghidat prin București (20 octombrie 2012) a reprezentat partea aplicativa a atelierului de fotografie si a constat in realizarea unui traseu de 13 km, intre Casa Presei Libere si Centrul Istoric. Pe parcursul traseului, tinerii au incercat sa surprinda orașul prin fotografie. La eveniment au participat 17 elevi, din 6 licee bucurestene, care fac parte din proiectul nostru.

Expozitia (20 octombrie – 14 noiembrie 2012) a inclus 28 de fotografii ale tinerilor ce au participat la turul ghidat prin Bucuresti. In cadrul evenimentului, a avut loc, pe langa vernisajul expozitei, care a incheiat prima parte a proiectului (partea individuala), si premierea castigatorilor  concursului individual de fotografie. La evenimentul care a avut loc pe 14 noiembrie 2012, in Sala de Conferinte a Tehnic Club, au participat 30 de elevi si profesori din cele 6 licee partenere in proiect.Buget realizat 2.070 lei

Proiectul “Trofeul FTMB”, desfasurat in data de 6 si 13 octombrie 2012 la terenurile de sport ale imobilului Universal Club, puse la dispozitie de partenerul SC Universal Top Construct SRL, ce a constat   intr-un turneu multisport, a inclus urmatoarele discipline sportive: mini-fotbal, fotbal-tenis si tenis de camp. La acest turneu au participat 67 adolescenti si tineri, elevi si profesori din licee bucurestene si ilfovene, dar si membri ai 10 ONGT-uri din Bucuresri si judetul Ilfov. Castigatorilor le-au fost acordate medalii, cupe, tricouri personalizate si diplome. Buget realizat 7.575 lei

 

Texte Rock desfasurat in perioada august – noiembrie 2012 in Bucuresti, este proiectul care a avut ca scop satisfacerea nevoii de cunoastere a tinerilor, care, pe de o parte, se simt rockeri ca filosofie de viata, pe de alta parte, cred ca au talent de textieri rock sau, pur si simplu, vor sa-si faca vocea auzita in comunitate. Rezultatele obtinute ca urmare a desfasurarii acestui proiect: au fost primite pe site-ul concursului 40 texte rock in limba romana si engleza, s-au compus 6 melodii pe textele castigatoare, s-a organizat un spectacol rock in Clubul Ageless, unde au fost premiati castigatorii, 35 tineri si-au satisfacut nevoia de cunoastere, au existat peste 700 intrari pe site-ul FTMB, pe paginile de Facebook ale FTMB, Rock FM si al Clubului Ageless. Buget realizat 8.519 lei.

 

Infovolunteen a fot organizat in Sala de Conferinte a Tehnic Club, in cursul lunii decembrie 2012 si a fost dedicat Zilei Internationale a Voluntarului. La eveniment au participat 5 ONGT-uri membre FTMB – Asociatia Art FUSION, Asociația Ecologie-Sport-Turism, Asociatia Mont – Delt – Mar, Asociatia pentru Tineret Sakura, Asociatia Voluntarilor pentru Viata si doi invitati – Biblioteca Metropolitana Bucuresti (BMB) si Consiliul Municipal al Elevilor. Cei 70 de tineri participanti din liceele bucurestene au avut ocazia sa viziteze standurile organizatiilor participante si sa afle informatii despre importanta voluntariatului si despre posibilitatile pe care le au de a se implica in proiecte de voluntariat. Buget realizat 1.600 lei

 

 

Proiectele Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti

in Parteneriat in anul 2012

 

Asociatia Club Turistic Ecologic Mont-Delt-Mar a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada februarie 2012 proiectul Carnavalul Zapezii – editia a XVIII-a. Sustinere FTMB 3.000 lei.

 

Asociatia Club Turistic Ecologic Mont-Delt-Mar a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada 17—19 aprilie 2012, proiectul Suntem Eco, Suntem Altfel in cadrul Programului National “Scoala Altfel”, in parteneriat cu Federatia Romana de Turism si Ecologie, Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET si Asociatia Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta.

Asociatia Turistica Ghizii Romaniei (ATGR) a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada martie – aprilie 2012, proiectul Eco Terra—Visul … Pentru o altfel de lume. Sustinere FTMB 3.000 lei.

Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada august 2012, proiectul Curtea Comediantilor—editia a XIII-a. Proiectul a avut ca scop contribuirea la imbogatirea cunostintelor privind cultura europeana si diversitatea acesteia, precum si de a dezvolta aptitudinile sociale, artistice si civice. Sustinere FTMB 900 lei.

Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET a participat, prin sprijinul oferit de Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in luna octombrie 2012, la proiectul Teatru – forum pentru obezitate desfasurat la Eskisehir – Turcia. Sustinere FTMB 1.200 lei.

Asociația pentru Integrarea Tinerilor Dezavantajati a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in luna decembrie 2012, Campania „Cadouri de la Moș Craciun”, campanie de strangere de fonduri pentru Sarbatoarea Craciunului, in parteneriat cu Asociatia Mont-Delt-Mar, Asociatia pentru Cultura, Arta si Sport si Turist Club Carpatic. Sustinere FTMB 3.600 lei.

Asociatia Alpin Club Carpatic a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in luna noiembrie 2012, proiectul Trofeul de escalada pentru copii „CARPATIC”. Sustinere FTMB 1.850 lei.