Proiecte proprii si in parteneriat cu FTMB pentru anul 2013

In anul 2013, Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti a organizat si sprijinit activitati de/pentru tineret in valoare totala de 308.571 lei, din care 191.310 lei constituie sprijinul acordat de FTMB pentru ONGT-urile membre si partenere, ocazionate de punerea la dispozitia acestora a spatiilor din incinta Modern Club, Tehnic Club si imobil birouri – Turturelelor 11A, iar suma de 117.261 lei reprezinta cheltuieli financiare efectuate pentru realizarea programelor proprii, in parteneriat si implementarii acestora, dupa cum urmeaza:

 

Proiectele Proprii ale Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti

 realizate in Anul 2013

Proiectul “Natura Altfel” derulat in cadrul Saptamanii Nationale „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” a urmarit constientizarea in randul tinerilor a importantei comportamentului responsabil fata de mediul inconjurator, prin derularea a sase activitati specifice educatiei non — formale, ce au abordat urmatoarele tematici: padurea ca resursa vitala, consumul responsabil, colectarea selectiva si reciclarea deseurilor, conservarea biodiversitatii prin intermediul retelei ariilor naturale protejate, ecoturismul si volunturismul. Activitatile s-au derulat in parteneriat cu Regia Nationala a Padurilor “ROMSILVA”, Apa Nova Bucuresti, Administratia Parcurilor Nationale si Naturale Comana si Cozia, Biblioteca Metropolitana Bucuresti (BMB) si Image Factory, dupa urmatorul calendar:

  • workshop-ul „Ecoturismul si volunturismul” organizat la sediul FTMB de la „Tehnic Club”, la care au participat 30 de elevi si profesori;
  • caravana educationala prin film cu mesaj ecologic „Guerilla Verde”, constand in doua videoproiectii organizate la sediul central al BMB si cel al filialei „Nicolae Balcescu”, la care au participat 50 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani;
  • workshop-urile „Puterea voluntariatului” si „Educatia non formala in sprijinul tinerilor”, organizate in deschiderea videoproiectiilor mentionate;
  • activitati de constientizare si ecovoluntariat cu tema „Padurea, izvor de sanatate”, organizate in Parcul Natural Comana, la care au participat 90 de elevi si profesori din liceele bucurestene;
  • activitati sportiv – recreative si de constientizare organizate in cadrul Trofeului Padurii (editia a IX-a), in Parcul National Cozia, la care au participat 35 de elevi si profesori bucuresteni si din judetul Ilfov. Buget realizat 2.458 lei.

 

Eco-cluburi pentru natura proiectul promoveaza in randul tinerilor CONSERVAREA SI PROTEJAREA NATURII si, in mod special, a padurilor si a ariilor naturale protejate prin activitati ca: excursii tematice si tabere de ecovoluntariat (ecologizari si refacerea marcajelor turistice) in Parcurile Nationale si Naturale, cursuri despre comunicare si lucrul in echipa, ecovoluntariat si conservarea biodiversitatii prin Reteaua Ariilor Naturale Protejate (Parcuri Nationale si Naturale), ecoturism si turism sportiv (echipamentul necesar, tehnici de deplasare si orientare, alimentatie, concursuri de alpinism/escalada, orientare turistica, cros montan si cicloturism), sesiuni de comunicare, geografia turismului aplicata (fenomene carstice si speologie, flora si fauna, silvoturism, potentialul hidrografic). In cadrul acestui proiect s-au desfasurat campanii de promovare in liceele partenere, s-au organizat work-shop-uri si au fost efectuate aplicatii ecoturistice.

In prima parte a anului 2013, s-a desfasurat si s-a finalizat partea a doua a proiectului din editia octombrie 2012 – iunie 2013, iar incepand cu luna septembrie a inceput prima parte a proiectului corespunzator editiei septembrie 2013 – iunie 2014. Buget realizat 5.333 lei.

Cu ochiul, pasul și sufletul prin București – proiectul a avut ca scop redescoperirea valorilor istorice și culturale ale Bucureștiului prin fotografie (workshop-uri si concurs de fotografie). Principalele obiective: promovarea potențialului turistic antropic al Bucurestiului;

sensibilizarea tinerilor prin intermediul artei fotografice; inițierea în arta fotografica si încurajarea exercițiului fizic prin promovarea turismului per pedes. In cadrul acestui proiect s-au desfasurat ateliere dedicate arhitecturii si orasului si realizarii de fotografii, precum si un tur al orasului in cadrul caruia tinerii au realizat fotografii. Primul modul al proiectului a fost finalizat prin organizarea la Tehnic Club a vernisajului in care au fost expuse cele mai reusite fotografii realizate in cadrul concursului. Buget realizat 3.203 lei.

 

Turneul de Judo “Alina Dumitru” a fost organizat de Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti si Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti desfasurandu-se la Sala Lucian Grigorescu (fosta Floreasca), in data de 18.05.2013. Ideea organizarii acestui Turneu de Judo s-a manifestat datorita faptului ca potentialul si talentul d-rei. Alina DUMITRU au fost descoperite de catre, antrenorul Emanoil Cimpeanu, care, la momentul respectiv, antrena lotul de Judo al FTMB, desfasurandu-si o perioada de timp activitatea si antrenamentele in cadrul acestui lot, iar d-ra. ALINA DUMITRU a fost de acord cu folosirea numelui si a imaginii sale de persoana publica drept denumire a Turneului de Judo organizat de FTMB. Acest turneu s-a dovedit a fi un real succes, bucurandu-se de participarea unui numar de 405 de judoka din toata tara, la categoriile de varsta U11 si U13, feminin si masculin, sportivi legitimaţi la un numar de 28 cluburi. Alina Dumitru, campioana olimpica la judo si multipla campioana europeana, a acordat o sesiune de autografe copiilor participanti si a tinut sa-i incurajeze pe cei care asigura viitorul judo-ului romanesc, oferindu-le cateva sfaturi ce    i-au fost de ajutor la inceputurile carierei sale. Cu prilejul deschiderii oficiale a Turneului de Judo „Alina Dumitru“     s-au acordat trofee si diplome de merit unui numar de 19 persoane pentru contributia deosebita la dezvoltarea    judo-ului romanesc. La acest eveniment s-au inmanat diplome, medalii si premii unui numar de 129 copii, care au ocupat locurile I, II si III diferentiat pe categorii de varsta si greutate, precum si cupe pentru echipele aflate pe podium la categoriile U11 si U13. De asemenea, FTMB a oferit atat castigatorilor, cat si organizatorilor, sponsorilor, antrenorilor, arbitrilor, precum si persoanelor premiate pentru contributia deosebita la dezvoltarea judo-ului romanesc, tricouri inscriptionate cu FTMB, CSA Steaua si logo-ul si denumirea turneului de judo. Buget realizat 51.586 lei.

  “Cupa TIN – SPORT 2013” – Actiunea s-a desfasurat in zilele de 14 si 15 iunie 2013 pe terenurile de sport de la Universal Club şi în Otopeni, pe terenul sportiv al Liceului Teoretic „Ioan Petrus“ si a inclus competitii sportive cu participare mixta (fete și baieti) din Bucuresti si din  judetul Ilfov la discipline precum: minifotbal, fotbal tenis, tenis de camp si minibaschet. In cadrul probelor, concurentii si-au pus la incercare spiritul de echipa, solidaritatea, toleranta si mai ales fair play-ul, calitati care pot contribui la dezvoltarea si implinirea personala, precum si la echilibrul dintre minte si corp. Competitia a urmarit promovarea sportului in randurile tinerilor liceeni din Bucuresti, ca activitate recreativa, ca alternativa de petrecere a timpului liber, implicit imbunatatirea starii de sanatate a tinerilor (principiu care este parte din Strategia de lucru pe termen lung a FTMB privind sanatatea tineretului).

Baza sportiva si echipamentul au fost asigurate de catre Fundația pentru Tineret a Municipiului București (FTMB) prin partenerul Universal Top Construct SRL, iar arbitrajul, de catre Asociatia Sportul pentru Toti Ilfov. Premiile, cupele, medaliile si diplomele au fost asigurate de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Ilfov, iar FTMB a acordat atat castigatorilor, cat si organizatorilor si sponsorilor, tricouri inscriptionate cu logo-ul FTMB. Buget realizat 5.378 lei.

 

 “Trofeul FTMB” (editia a II-a) la minifotbal s-a desfasurat in data de 16 noiembrie 2013, pe terenurile de sport de la Universal Club. Competitia a fost dedicata minifotbalului si a fost organizata de FTMB in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Ilfov, Asociația Județeana Sportul pentru Toti Ilfov, Universal Top Construct SRL, Brotac Medical Center, patener media fiind Curierul National si Teen Press. Competitia s-a bucurat de participarea echipelor de minifotbal ale tinerilor din liceele bucurestene si din judetul Ilfov, precum si din ONGT-urile membre FTMB. Toti participantii au primit diplome si tricouri inscriptionate cu logo-ul FTMB. Trofeul FTMB a avut ca scop incurajarea exercitiului fizic si a miscarii pentru sanatate prin promovarea unui stil de viata sanatos, promovarea tolerantei si a fair-play-ului si incurajarea spiritului de echipa. Buget realizat 3.612 lei.

 

Proiectele Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti

in Parteneriat in anul 2013

 

Asociatia Club Turistic Ecologic Mont-Delt-Mar a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti in perioada 22—24 Februarie 2013, proiectul „Carnavalul Zapezii” – in Statiunea Cheia – Masivul Ciucas. Sustinere FTMB 3.000 lei.

 

Asociatia Club Turistic Ecologic Mont-Delt-Mar a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada 10—30 Iulie 2013, proiectul “Calauza XII”, desfasurat la Pensiunea Dracula din Capatineni – Arefu, judetul Arges. Sustinere 2.850 lei.

Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada 12—21 Iulie 2013, proiectul „CURTEA COMEDIANTILOR – Atelier European de Arta Medievala Renascentista si Traditionala – editia a XIVa – Povesti vechi de la Est la Vest” desfasurat la Rasnov. Sustinere FTMB 2.800 lei.

Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, proiectul „CD-Audio colinde vechi europene al grupului TRUVERII”, care face parte din programul „Curtea Comedianțillor”. Sustinere FTMB 1.500 lei.

 

Asociatia pentru Integrarea Tinerilor Dezavantajati a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, proiectul „Cadouri de la Mos Craciun”, campanie de strangere de fonduri pentru Sarbatoarea Craciunului, desfasurata in decembrie 2013, in parteneriat cu Asociatia Mont-Delt-Mar, Asociatia pentru Cultura, Arta si Sport si Asociatia Turist Club Carpatic. Sustinere FTMB 1.500 lei.

 

Asociatia Alpin Club Carpatic a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada 06-07 Aprilie 2013 proiectul „Trofeul de escalada pentru copii „CARPATIC” editia a II-a desfasurat in Bucuresti . Sustinere FTMB 2.200 lei.

 

Asociatia Alpin Club Carpatic a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada 30 august – 1 septembrie 2013, proiectul „Alaturi de noi pentru performanta” ce s-a desfasurat in Italia. Sustinere FTMB 2.900 lei.

 

Asociatia Turist Club Carpatic a participat, prin sprijinul oferit de Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada 22—31 Mai 2013, la proiectul „Festivalul de arte plastice „The Small Monmartre of Bitola” – pentru tineret, ce s-a desfasurat in Orasul Bitola, Macedonia. Sustinere FTMB 1.700 lei.

 

Scoala de Balet Academic Zvetlana condusa de Zotina Zvetlana – PFA a participat la Competitia Dance World Cup in perioada 1—7 iulie 2013 – prin sprijinul oferit de Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti in orasul Brighton in Anglia. Sustinere FTMB 3.000 lei.

 

Clubul Sportiv Scolar Dinamo Bucuresti a organizat, in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, in perioada 21—26 iulie 2013, proiectul Cantonament sportivi judoka antrenati de dl. Emanoil Cimpeanu, ce a avut loc la Poiana Brasov – Hotel Caraiman.Sustinere FTMB 4.400 lei.