Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în parteneriat cu Asociaţia Catalactica, S.C Technical Training SRL, FEDES – IRECSON, SC Global Commercium Development SRL, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Comune di Padova – Settore Servizi Sociali (Italia), Irecoop Veneto (Italia), Instituto de Formacion Integral S.L.U. (Spania) implementează proiectul ”Viaţa după gratii” POSDRU/96/6.2/S/60000.

Acest proiect isi propune imbunatatirea posibilitatii de integrare sociala a fostilor detinuti.
In acest sens a fost supus dezbaterii participantilor un Ghid de Bune Practici de Insertie cu exemple de realizari notabile din Romania, Italia si Spania.
Spre deosebire de experienta spaniola si italiana experienta romaneasca exprima o reticenta foarte mare a intreprinzatorilor privati de a-i angaja pe fostii puscariasi. De asemenea ONG-urile romanesti sunt mult mai putin active in domeniul reintegrarii sociale a fostilor puscariasi. In

Spania si Italia exista servicii speciale care acrediteaza ONG-urile sa lucreze cu detinutii. In tarile occidentale se pune un accent mai important pe calificarea detinutilor in puscarii si pe producerea de produse de calitate care sa aiba succes pe piata de marfuri. Exista chiar magazine proprii de desfacere a produselor din puscarii cu vanzatori puscariasi.

Problema calificarii detinutilor romani este dificila intrucat 90% dintre ele au numai 8 clase absolvite. Acest lucru este formal, pe hartie. In realitatea majoritatea lor trebuiesc alfabetizati.
Romania duce o mare lipsa si la capitolul personalului specializat din puscarii, mai ales psihologi si psihiatri.

Pe 20 mai a.c. va avea loc incheierea oficiala a proiectului.