PROIECTUL “SIMPRACT” – TRANZITIA DE LA SCOALA LA VIATA ACTIVA PRIN PRACTICA SI CREAREA DE INTREPRINDERI SIMULATE -15 MAI 2014

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin programul POSDRU 2007-2013 si este implementat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), lider de proiect, in partenariat cu ASE Bucuresti, Universitatea “Ovidius” din Constanta, Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatea VALHIA din Targoviste, Universitatea “Constantin Brancusi” din Targu-Jiu si Asociatia Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (APTIR).

Se urmaresc urmatoarele rezultate in acest proiect care va dura 1 an si 6 luni :

  • 7000 de studenti orientati si consiliati profesional;
  • 25 de intreprinderi simulate (conform metodologiei ROCT -Centrala retelei Firmelor de Exercitiu/Intreprinderilor simulate din Romania);
  • 2250 de studenti implicati in stagii de practica in intreprinderile simulate;
  • 500 de studenti participanti la stagii de practica in intreprinderi reale;
  • 200 de studenti consiliati si orientati profesional in scolile de vara;
  • 3 targuri nationale de intreprinderi simulate;
  • participarea celor mai performante 9 intreprinderi simulate la targuri europene ale intreprinderilor simulate

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR a considerat ca pregatirea studentilor romani lasa de dorit fiind prea axata pe teorie. Acest lucru ar impieta procesul de integrare a lor pe piata muncii. De aceea el considera ca intreprinderile simulate ar fi cea mai buna metoda de legare a lor de viata reala.

In chiar momentul lansarii proiectului , la Targoviste se desfasoara Targul Tinerilor Intreprinzatori Virtuali (14-15 mai 2014), organizat de Universitatea VALHIA din Targoviste.

In ceea ce priveste stagiile de practica in intreprineri reale, acestea se vor desfasura cu precadere la compania Hewlet Packard, partener in acest proiect.

Referitor la proiectul SIMPRACT Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti (FTMB) are propriile indoieli in ceea ce priveste acuratetea lui stiintifica, din mai multe motive :

  1. FTMB considera ca principalele nevoi ale tinerilor sunt NEVOIA DE FIDELITATE (aderarea la valori, norme, reguli, standarde, traditii, cutume) si NEVOIA DE MOBILITATE (accesul la experiente reale prin care tinerii sa cunoasca viata si sa schimbe opinii intre ei). Din punctul de vedere al FTMB, aceentuarea simularii de intreprinderi si crearea de intreprinzatori virtuali anuleaza partial satisfacerea NEVOII DE MOBILITATE, si accentueaza anomia tinerilor (vezi conceptia FTMB de spre tineret pe site-ul oficial www.ftmb.ro).

Ni se para relevanta, de exemplu, experienta din Franta privitoare la satisfacerea NEVOII DE MOBILITATE. S-a creat Fondul Universal al Tanarului Adult : fiecare tanar de pana in 29 de ani va dispune de un ‘Venit Minim Cetatean” (RMC), de maximum 800 de euro pe luna. Tanarul va avea libertate totala in utilizarea acestui venit: studiu, formare profesionala, plata locuinta, calatorii, afacere proprie, activitati artistice, activitati sportive, etc. Dupa varsta de 30 de ani beneficiarii RMC-ului vor returna acesti bani prin stabilirea unei rate lunare pe veniturile lor dobandite prin munca asigurata prin contracte pe durata nederminata cu diversii angajatori.

  1. Metodologia utilizata in acest proiect nu va usura accesul studentilor pe piata muncii ci, poate, va mari discomfortul lor psihic din cauza decalajului dintre situatiile reflectate de intreprinderile simulate si situatiile din intreprinderile reale.

Cu ocazia participarii la deschiderea acestui proiect am aflat ca 81000 de studenti romani sunt focusati de diversele proiecte finantate prin proiectele europene, lucru care necesita o reglementare minutioasa a efectelor pe care pot avea proiectele pentru ca acestea sa nu provoace conflicte de rol in jocul rolului de student. Acest demers nu este tocmai lesne de intreprins.