In data de 3 septembrie 2017 la Centrul Sportiv Apollo din Bucuresti a avut loc Competitia de Judo Adaptat dedicata Persoanelor cu Nevoi Speciale ”JUDOKA BEARS” competitie internationala dedicata persoanelor cu dizabilitati unde au participat sportivi din 6 tari inclusiv Romania. Competitia a fost organizata de Asociatia DOWN Bucuresti impreuna cu partenerii sai: Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, Special Needs Judo Union, Federatia Romana de Judo, Academia Olimpica Romana Filiala Bucuresti, Asociatia Angels Down si Asociatia Mihai.

La ora 10:00 s-a dat startul Competitiei de Judo Adaptat Dedicat Persoanelor cu Nevoi Speciale cu un moment artistic – Jora Band. Apoi a urmat incalzirea sportivilor, divizioning-ul si competitia propriu-zisa. Dupa incheierea ultimei lupte a urmat momentul cel asteptat, festivitatea de premiere.

S-au inscris 72 participanti din 6 tari:  Olanda, Elvetia, Suedia, Croatia, Irlanda si Romania care au fost grupati in urma evaluarii (divisioning) in functie de varsta,  sex in 17 grupe  aferente celor 5 nivele de dizabilitate, conform regulamentului SNJU.

Cei 13 arbitrii care au asigurat buna desfasurare a competitiei au fost din Irlanda, Olanda, Grecia, Bulgaria Germania si Romania. Conducatorul acestora a fost d-nul James Mulroy din Irlanda, vicepresedinte SNJU. Din Romania au participat Stoicut Ionel, Coman Doina, Cincan George, Rumega Dorel si Isachi Ionela care au dat dovada de profesionalism, impartialitate si s-au remarcat prin compasiunea aratata concurentilor.

Reprezentantii Romaniei au obtinut la aceasta competitie 4 medalii de aur, 6 medalii de argint si 27 de bronz.  Judoka Bears au obtinut 1 medalie de aur prin Mihai Neagu, 2 medalii de argint prin Dan Ardelean si Laurentiu Zelko si 4 medalii de bronz prin Ioana Ardeleanu, Nicolae Nica, Serban Nicolescu si Nicolae Stefanescu.

Pentru spectatori intrarea a fost libera. Protectia medicala a fost asigurata de Ambulanta BGS. Toti participantii au primit tricouri, apa si pachet cu mancare. Suprafata de lupta (tatami) a fost asigurata de FRJ.

Pentru antrenorii si arbitrii doritori sa cunoasca si sa lucreze cu sportivi cu dizabilitati a fost organizat un seminar condus de specialisti SNJU, sambata 2 septembrie ora 14:00, la sala de conferinte Monte Carlo din cadrul RIN GRAND HOTEL****. Lector: d-nul Tycho van der Werff – SNJF – Subiect: Judo si Creierul; Lector: d-nul James Mulroy din Irlanda, vicepresedinte SNJU – Subiect: Arbitrajul Specific in Judo Adaptat. Participanti: peste 50 antrenori, arbitrii si din Bucuresti, Cluj Napoca, Suceava, Botosani, Rm. Valcea, Buzau, Medgidia etc. interesati in Judo Adaptat.

Scopul principal al acestei competitii a fost acela de a sensibiliza societatea romaneasca la problematica persoanelor cu dizabilitati, de integrare a acestora atat pe plan national cat si european, de rupere a barierelor discriminatorii din sportul romanesc si de a promova folosirea sportului in general, si judo-ului in special, ca terapie de recuperare a persoanelor cu dizabilitati, de crestere a respectului de sine si de raspandire a acestor informatii in mediul specific.

Sportivii  ”Judoka Bears” au participat la competitii internationale  in Olanda, Anglia si Grecia unde au obtinut rezultate incurajatoare.

Asociatia DOWN Bucuresti este membra SNJU – Special Needs Judo Union, DSI – Down Syndrome International si FTMB – Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti.