La data de 2 mai sarbatorim tanara generatie. Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost initiat in anul 2004, de catre 15 deputati reprezentand toate formatiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor, aceasta fiind si Camera decizionala. Astfel, conform Legii nr. 425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Nationala a Tineretului.

Ziua Nationala a Tineretului este ziua in care suntem datori sa analizam daca facem suficient pentru generatia adultilor de maine, daca reusim sa le asiguram un viitor in tara natala si daca tinerii beneficiaza de conditii europene de educatie si dezvoltare personala.

Dincolo de organizarea de evenimente dedicate tinerilor, binevenite in comunitatile locale, in aceasta zi trebuie sa facem atat bilanturi, cat si proiecte noi care sa mobilizeze si sa motiveze tanara generatie.

Guvernul Romaniei, prin Programul National de Dezvoltare Locala, si-a propus constructia de noi crese si gradinite, dar si modernizarea si dotarea celor existente.

De asemenea, Guvernul Romaniei finanteaza in perioada 2017-2020 lucrari de modernizare a caminelor culturale si a bazinelor de inot.

Prin Programul de cercetare ‘Performanta Institutionala’, Guvernul urmareste dezvoltarea institutionala pentru cresterea performantei institutelor nationale de cercetare-dezvoltare si a universitatilor de stat. Bugetul previzionat pentru perioada 2018-2021 este de 500 de milioane de lei. In acest caz, pachetul de informatii a fost lansat in dezbatere publica.

Masurile care vizeaza aceasta categorie trebuie sa continue cu responsabilitate pentru ca viitorul intregii natiuni este strans legat de viitorul tinerilor. Depinde de fiecare dintre noi sa lasam tinerilor o mostenire pe care s-o pretuiasca si s-o valorifice pentru o viata mai buna, acasa!

Incepand din 2016, anual, un oras din Romania primeste titlul de Capitala Tineretului din Romania. Capitala Tineretului din Romania functioneaza pe principii similare cu Capitala Europeana a Tineretului, fiind un program national destinat tinerilor, avand ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele romanesti, in general, si din mediul urban, in mod special. Desemnarea acestui oras se face in urma unui concurs de concepte, iar orașul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare si consultanta, pentru a implementa initiativele din dosarul de candidature.

Primul oras din Romania desemnat Capitala Tineretului din Romania a fost Timisoara urmat de Bacau. Incepand cu 2 mai 2018, Capitala Tineretului din Romania este Municipiul Baia Mare, pana la 1 mai 2019,

La multi ani, tinerilor romani de pretutindeni!