Astazi 01.02.2018, la Tehnic Club – sediul Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, Asociatia pentru Tineret SAKURA impreuna cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti (FTMB), lanseaza proiectului European „PLANETISE”, proiect pilot ce are o dinamica europeana si se va derula in 6 tari: Romania, Turcia, Grecia, Italia, Germania, Portugalia; Romania fiind reprezentata de Asociatia pentru Tineret SAKURA, membra a FTMB. Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti fiind partener strategic local in cadrul proiectului.

Proiectul „Jocul cartea planetei – PLANETISE” are ca obiectiv cresterea gradului de constientizare in randul tinerilor cu privire la protectia mediului la nivel local, regional, national si global.

Proiectul propune promovarea unui joc educativ – inovativ despre mediul si schimbarile climatice, prezentat in mai multe versiuni: pe suport de hartie, dar si printr-o versiune digitala. „Jocul cartea planetei – PLANETISE” contine 700 de intrebari de cunostinte enciclopedice despre problemele de mediu ale planetei noastre si despre institutiile, firmele si ONG-urile de la nivel local si international care sunt preocupate de protectia planetei. Jocul contine intrebari despre cele patru elemente de baza ale naturii care definesc climatul planetei: pamant, aer, apa si foc.

Jocul educativ are scopul de a salva Pamantul, iar participantii la joc sunt aranjati in jurul unui copac virtual. Jucatorii, pe durata jocului, urca in copacul virtual. In timpul jocului lumea devine un loc mai bun si participantii afla pe durata lui mai multe mai despre protectia mediului si cum pot salva Pamantul.

Obiective proiectului sunt:

  1. Sa puna in aplicare o metodologie pedagogica si motivationala care maximizeaza invatarea tinerilor, intelegerea mediului inconjurator si motivatia de a se ingriji de el, dezvoltand in acelasi timp competente din mai multe domenii prin angajarea intr-un joc educational;
  2. Sa furnizeze organizatiilor de tineret instrumente inovative de predare a educatiei ecologice pentru tineri.
  3. Sa ajute tinerii sa inteleaga mai bine care sunt problemele de mediu si modalitatile prin care ei pot sa participe activ la protectia si imbunatatirea acestuia.
  4. Promovarea participarii tinerilor prin dezvoltarea sentimentului de responsabilitate si luarea in serios a necesitatii urgente de a acorda atentie problemelor de mediu la nivel local, national si international.

Proiectul „Jocul cartea planetei – PLANETISE” urmareste sa creeze si o e-platforma ca un element suplimentar in vederea dezvoltarii unei retele sociale pentru tineri, organizatiile de tineret si institutii. Dezvoltarea acestei e-platforme va creea o comunitate on-line de invatare si schimburi de idei cu privire la provocarile de mediu din Romania si din tarile partenere din proiect: Turcia, Grecia, Italia, Germania si Portugalia.

Principalul rezultat al proiectului va fi editarea jocului „PLANETISE” in limbile partenerilor din proiect, si anume: romana, turca, germana, italiana, portugheza si greaca, pentru promovarea la nivel national si crearea unei editii a „PLANETISE” la nivel international (in limba engleza).