Incepand din 1962, artistii si publicul celebreaza ziua mondiala a teatrului. Sarbatoarea este un moment de recunoastere a fortei de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice. Arta scenica ne ajuta sa descoperim lumi fascinante. In prezent, peste 100 de tari sunt membre ale Institutului International de Teatru.

Ziua Mondiala a Teatrului este un eveniment dedicat unui act cultural menit sa redea, in diferite viziuni, momente importante din istoria si caracteristicile unui popor, dar si o sursa de divertisment si inspiratie care poate uni culturi si natiuni din orice colţ al lumii. Este o forma de exprimare care depinde de spatiu si public, si care are menirea de a informa si educa, de a trezi emotii, de a smulge un zambet sau o lacrima.

Ziua Mondiala a Teatrului este sarbatorita prin spectacole si concerte, prilejuind spectatorilor intalnirea cu personalitatile artistice favorite, dar si o serie de alte manifestari teatrale, punctul central fiind transmiterea unui mesaj traditional international de catre o personalitate a culturii mondiale.

Mesaj International

 Ziua Mondiala a Teatrului este un prilej de sarbatorire a Teatrului in nenumaratele sale forme. Teatrul este o sursa de divertisment si inspiratie care are puterea de a uni diversele culturi si popoare din intreaga lume. Dar el este mai mult decat atat, pentru ca poate educa si informa.

In toata lumea se joaca teatru, dar nu intotdeauna intr-o sala clasica. Spectacolele pot avea loc intr-un mic sat din Africa, langa un munte din Armenia, sau pe o insulita din Pacific. Este nevoie numai de un spatiu si de public. Teatrul ne poate face sa zambim si sa plangem, dar ar trebui sa ne faca si sa gandim sau sa analizam.

Teatrul este o munca de echipa. Cei care se vad sunt actorii, insa exista si niste oameni extraordinari care nu sunt vizibili. Acesti specialisti sunt la fel de importanti ca actorii, deoarece diferitele lor capacitati sunt cele care fac posibila productia teatrala. De aceea, orice bucurie sau succes trebuie impartite cu ei.

27 martie este data oficiala la care se sarbatoreste Ziua Mondiala a Teatrului. Din multe puncte de vedere, fiecare zi ar trebui considerata o zi a teatrului, fiindca avem datoria de a purta mai departe traditia divertismentului, de a educa si de a lumina publicul, fara de care noi nu am exista.

Judi DENCH

Teatru dupa Teatru

Am fost vesnic obsedat de timpul pe care omul il are la dispoziţie numai pentru el. Daca impartim orele zilei, asa cum cere disciplina vietii, avem 8 ore pentru somn, 8 ore pentru a lucra la stapan si 8 ore pentru noi insine. Daca mai adaugi si timpul petrecut in tren, masina sau metrou, el mai scade cu putin. Calculul nu tine cont de intensitatea unor fapte care pot compensa pierderea de timp.

Dragostea, creatia, bucuriile marunte ale vietii pot fi calculate altfel. Ceasul nu raspunde la asemenea solicitari. Numai Einstein poate oferi o explicatie, si aceea relativa, la cum reuseste omul sa atinga sentimentul vesniciei. Mai contribuie aici si puterea dedublarii, efectul unei filosofii care ia in calcul apropierea omului de Dumnezeu si capacitatea lui de sacrificiu. Visul mai adauga timp si spaimei de a fi doar trecator pe acest pamant.

Adunate la un loc, cioburi de oglinda a realitătii, toate aceste elemente ne trimit spre teatru, spre cunoasterea de sine care garanteaza supravietuirea speciei in dispretul miilor de accidente ale vietii. Teatrul te pandeste ca sa te inchida intre ziduri, unde poti gasi linistea de care ai nevoie pentru a gandi liber si spontan. Unde, dintr-odata, te trezesti copil gata de a pune mana fie pe o floare, fie pe un buzdugan. Unde poti fi sigur ca visezi aievea. Ca ochii tai deschisi vad lumea asa cum este, nu cum vrea sa para, unde, daca adormi, pierzi sirul de surprize care ti sau rezervat. Cand vii la Teatru, sa-ti iei in ghiozdan si gustarea de a doua zi. Ai sa uiti de tine si-o sa-ti fie foame, chiar la miezul noptii, cand, cu ochii mari deschisi, vei simti ca viata are pentru tine un loc rezervat in stal. Tot timpul.

 Presedinte UNITER

Ion Caramitru

Sursa: https://www.teatrul-azi.ro/noutati/27-martie-–-ziua-mondiala-teatrului, https://www.gds.ro/Magazin/2018-03-27/27-martie,-ziua-mondiala-a-teatrului/