“Asociatia Turist Club Carpatic (TCC) in partenriat cu Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti (FTMB) a organizat, in perioada 17 – 18 noiembrie 2018 o actiune dedicata eroilor din Primul Razboi Mondial, intitulata “Un erou Roman – 100 de ani de la Mare Unire”.

Actiunea a constat in montarea unui monument de marmura pe varful Azuga, locul in care s-a desfasurat o lupta intre fortele Romane si acele ale Germaniei si Imperiului Austro – Ungar.

Actiunea a avut drept tinta parintele Justin Serbanescu, preot ce s-a luptat cu crucea si cu arma in mana pentru pamantul romanesc. Actele sale de eroism sunt mentionate in Monitorul Oficial nr 96 de la anul 1918. Parintele a fost luat prizonier, a evadat, dar (poate) cel mai mare act de eroism al sau a fost ca intr-un moment crucial al luptei de pe muntele Azuga, cand un intreg regiment si-a pierdut ofiterii, eroul nostru, parintele Justin Serbanescu a preluat comanda regimentului si “luptand ca un erou o zi si o noapte a respins pe inamic pana pe Muntele Susai, oprindu-I in a ocupa Azuga” am incheiat citatul din Monitorul Oficial. Pentru aceste fapte si nu numai, pentru intreaba sa perioada pentrecuta de pe front, eroul nostru a fost distins cu “Ordinul Mihai Viteazu” clasa a III – a.

Multumiri deosebite Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, ce ne-a fost partener serios in aceasta actiune, prin sustinerea financiara a unei parti din totalul cheltuielilor acestui proiect, multumim gazdei noastre de la Cabana Garbova si nu in ultimul rand multumim participantilor care au facut posibila desfasurarea aceastui proiect.”

Asociatia Turist Club Carpatic