În data de 26.07.2013 a avut loc Conferinţa de închidere a „Programului de implicare civică şi dialog pentru tineret“ (YCED) implementat şi de Asociaţia Romani CRISS.

     YCED este un program al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat al S.U.A. implementat de International Research & Exchanges Board (IREX), în parteneriat cu IREX Republica Moldova şi Romani CRISS – Centru Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii (organizaţie care lucrează pentru apărarea şi promovarea dreputilor romilor din România).

     Conferinţa a debutat cu o serie de invitaţi speciali, reprezentanţi ai partenerilor strategici ai acestui proiect anti-discriminare adresat tinerilor. Au participat şi luat cuvântul, pe rând, următorii invitaţi speciali: Matthew Werner (Acting Chief of Mission, Ambasada S.U.A. la Bucureşti), Mircea Geoană (Senator, fost Ambasador al României în S.U.A.), Ana Maria Sinitean – coordonator programe IREX, Iurii Darii – director executiv IREX Rep. Moldova, Marian Mandache – director executiv Romani CRISS.

     Discursurile invitaţilor s-au axat pe modul în care programul acesta a influenţat în bine viaţa tinerilor liceeni care au fost implicaţi în diverse acţiuni pentru o perioadă de doi ani.

      Programul a avut ca scop aducerea împreună a elevilor români şi romi din România şi Republica Moldova pentru iniţierea şi punerea în practică de proiecte de dezvoltare comunitară.

     Programul YCED şi-a dorit să transforme tinerii în cetăţeni activi, care să fie capabili pe viitor să-şi mobilizeze colegii pentru a elimina barierele interetnice existente în comunităţile de unde provin. Folosind o comunitate de şcoli, programul a sprijinit tinerii în gestionarea în mod eficient a tensiunilor etnice prin dezvoltarea înţelegerii interculturale în şcoli.

     În anul şcolar 2011-2012, în cadrul programului, s-au implementat activităţi care sa-i aducă împreună pe tinerii de diferite etnii în 6 licee din România şi două licee din Republica Moldova. În anul şcolar 2012-2013, au fost selectate ca beneficiare ale programului alte 10 licee din România şi două licee din Republica Moldova.

      După conferinţă, fiecare liceu participant şi-a prezentat proiectele pe care le-a demarat şi implementat în aceşti doi ani, în cadrul unui târg amenajat cu standuri de prezentare.