În perioada 27 – 30 mai, a.c., la Sighişoara şi Bucureşti se organizează o serie de evenimente culturale pentru a sărbători aniversarea a 25 de ani de la Primul Festival Medieval din România – Sighişoara, 1992. În acel an, Societatea Cultural Artistică de Tineret CONCRET din Bucureşti, Primăria Municipiului Sighişoara, Organizaţia Democratică de Tineret din Târgu Mureş, în parteneriat cu TVR, UNITER, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti,  cu sprijinul financiar al Ministerului Tineretului şi Sportului şi a sponsorului principal Rank Xerox,  puneau bazele fenomenului de festival medieval în România.

 

În acest context, o parte din organizatorii primei ediţii de festival şi-au dat mâna să realizeze un moment Aniversar în 27 mai 2017 la Sighişoara. Evenimentul îşi propune să aducă în prim plan discuţii despre mişcarea artistică medievală, ce a însemnat ea atunci şi ce reprezentă acum, prezentări ale programelor şi proiectelor din acest an, precum şi momente de muzică şi poezie sustinute de artiştii participanţi ai festivalurilor din primii ani. Totodată, Grupul de Muzică medievală şi traditională TRUVERII, condus de regizorul şi unul dintre fondatorii conceptului de festival medieval, Mihai Serghei Todor, vor interpreta o serie de cântece cu specific şi vor delecta audienţa cu poveşti despre viaţa vremurilor vechi transpusă în muzică.

 

Pentru mai multe detalii îl puteţi contacta pe – Mihai Serghei Todor – 0722 261 557,
mail: truverii@yahoo.co.uk şi webpage https://mediovalia.blogspot.ro/.

 

Program activităţi

  • mai 2017 Sighisoara – Primărie
  • Conferinta: Inceputurile Festivalului,
  • Conferinta: Miscarea Medievala in prezent,
  • Conferinta: Editia 2017 a Festivalului Medieval de la Sighisoara
  • Spectacol : recital de poezie medievala, farse medievale, Concert de muzica medievala TRUVERII
  • mai 2017 Turul Cetatii necunoscute insotit de Tobosarul Cetăţii si notarul Georgius Kraus

30 mai 2017 Bucuresti – Ecran Club (Quantic) de Zilele FTMB

  • Expozitie: Amintiri din Sighisoara
  • Conferinta: începuturile
  • Concert TRUVERII

 

 

Organizatori

Primaria Municipiului Sighisoara

Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET

Parteneri

Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti

Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti

Asociatia pentru Educatie Deschisa – Sighisoara

Sprijin

            Centrul de Infromatie Turistica UNESCO – Sighisoara

            SC WANDERLUST SRL – Sighisoara

            Asociatia MIORITICS

Participanti

            Grupul de muzica medievala si traditionala TRUVERII

            Actori, participanti la primele editii ale Festivalului,

 

 

Scurt istoric:

 

In vara anului 1991, Companai de Arta STUDIO 24 de la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti poposea în târgul Sighişoarei, în periplul transilvănean al primului turneu cu spectacole stradale făcut în România: Transilvania’91. Atunci, tinerii studenţi s-au îndrăgostit de acest oraş şi s-au gândit că ceva ar trebui să se întâmple ceva.

Mihai Serghei Todor, actual regizor, liderul Companiei, si Gabriel Apostol, actor, regizor la Teatrul Tandarica (atunci , încă student UNATC), au ideea unui Festival Medieval.

In mai 1992, aceasta idee a fost pusă în practică de SCAT CONCRET (in care se aflau si cei de la STUDIO 24) , alături de TVR, ODT MUREŞ şi Primăria Sighişoara, susţinută de Ministerul Tineretului şi Sportului, Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti şi Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, fără a uita sponsorul principal Rank – Xerox, al cărui Director general, domnul Marian Popa – originar din Sighişoara, era un vizionar precum iniţiatorii Festivalului, luând naştere Festivalul de Artă Medievală pentru Tineret, primul festival de gen din România (SCATCONCRET a mai participat la organizarea ediţiilor din 1994 – 1996).

Mai multe despre Inceputuri pe :

https://mediovalia.blogspot.ro/p/festivalul-de-arta-medievala-sighiosra.html

Sursa: https://mediovalia.blogspot.ro/