Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost initiat in anul 2004, de catre 15 deputati reprezentand toate formatiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor, aceasta fiind si Camera decizionala.

Astfel, conform Legii nr. 425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Nationala a Tineretului.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate si prezentate, prin mijloacele de informare in masa, activitati sociale, culturale, artistice si sportive care vizeaza domeniile de interes ale tineretului. Autoritatile administratiei publice centrale si locale care au atributii in domeniul tineretului acorda sprijin material, financiar si organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.

De asemenea, legea prevede ca Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune sa difuzeze, in perioada 26 aprilie – 2 mai, emisiuni despre problematica tineretului.

Incepand din 2016, anual, un oras din Romania primeste titlul de Capitala Tineretului din Romania. Capitala Tineretului din Romania functioneaza pe principii similare cu Capitala Europeana a Tineretului, fiind un program national destinat tinerilor, avand ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele romanesti, in general, si din mediul urban, in mod special. Desemnarea acestui oras se face in urma unui concurs de concepte, iar orașul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare si consultanta, pentru a implementa initiativele din dosarul de candidatura, potrivit site-ului https://capitalatineretului.ro/.

Primul oras din Romania desemnat Capitala Tineretului din Romania este Timisoara, care detine acest statut in perioada 2 mai 2016 — 1 mai 2017, editia din 2017 a programului desfasurandu-se sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. Incepand cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din Romania este Municipiul Bacau, pana la 1 mai 2018, perioada in care atat municipalitatea, cat si Federatia Tinerilor din Bacau isi propun sa organizeze peste 100 de evenimente si peste 1.500 de activitati, cu 344.000 de beneficiari, fie ei locali sau nationali, si peste 1.800 de voluntari.

AGERPRES/(Documentare — Andreea Onogea, editor: Cristian Anghelache)