Azi, 19 Februarie 2016, se implinesc 140 de ani de la nasterea artistului Constantin Brancusi, sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana si tot azi este prima data cand aceasat zi se sarbatoreste ca zi nationala – Ziua Nationala Brancusi.
Constantin Brancusi s-a nascut la 19 februarie 1876, la Hobita, in judetul Gorj si a absolvit, în 1902, Scoala de bellearte din Bucuresti. La scurt timp, in 1906, isi expune lucrarile pentru prima oara la Société Nationale des Beaux-Artss si la Salon d’Automne din Paris.
Constantin Brancusi a eliberat sculptura de preponderenta imitatiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativa a realitatii, a preconizat exprimarea esentei lucrurilor, a dinamismului formei, a unit sensibilul cu spiritualul.
In opera sa, Brancusi a oglindit felul de a gandi lumea a taranului roman.
Prin obarsia sa taraneasca, si-a aflat radacinile adanci ale operei sale in traditiile, miturile si functia magica a artei populare romanesti.
Constantin Brancusi a fost ales membru postum al Academiei Romane.
Din 1963 pana astazi, au aparut in toate partile lumii peste 50 de carti si monografii si mii de articole si studii despre Constantin Brancusi, determinand in mod decisiv locul lui ca artist genial si chiar ca „unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor” (Jean Cassou). In 1937, cunoscutul sculptor englez Henry Moore scria: ” Brancusi a fost acela care a dat epocii noastre constiinta formei pure”. Unul dintre cei mai importanti arhitecti contemporani, Frank Gehry indica cu precizie influenta pe care a avut-o asupra sa marele sculptor roman Constantin Brancusi.