Originea sarbatoririi martisorului dateaza inca de pe vremea Imperiului Roman cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Martie. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea. Dualitatea simbolica a culorilor alb si negru semnifica lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii, albul insemnand pace, iar rosu razboi.

12789784_1023447251067919_1074881035_o

Prin raspandirea si daruirea simbolului martisorului sarbatorim acest echilibru al principiilor contrare si complemetare de care suntem condusi si care ne guverneaza Universul, mai exact: viata si moartea, ziua si noaptea, masculinul si femininul, primavara-iarna, inceput si sfarsit. Toate acestea cuprinse in culorile alb si rosu ale unui simplu snur in aparenta.
Martisorul este o traditie in Romania, Republica Moldova si teritoriile invecinate locuite de romani sau aromani. Obiceiuri similare sunt intalnite in Bulgaria, Albania, Macedonia.

Martisoarele se ofera de catre barbati tinerelor fete sau doamnelor dar pot fi oferite si de catre fete prietenelor, mamelor, bunicilor. In Moldova se practica obiceiul ca fetele sa daruiasca la randul lor martisoare barbatilor.