“ONG-urile au fost intotdeauna in fruntea miscarilor sociale si a modificarilor (… ). Comisia Europeana apreciaza foarte mult dorinta de a actiona, independenta si mai presus de toate preocuparea lor profunda si reala pentru bunastarea comunitatilor pe care le deservesc.”

Aceasta declara, la un moment dat, Comisarul european pentru dezvoltare din cadrul Comisiei Europene Andris Piebalgs, despre Organizatiile Neguvernamentale.

Ziua de 27 Februarie reprezinta pentru intreaga comunitate ONG o zi de sarbatoare: in data de 27 Februarie 1948 rezolutia emisa de Natiunile Unite continea termenul de ONG. Acesta fiind punctul de start in istoria ONG-urilor. Pentru recunoasterea si sustinerea efortului depus de ONG-uri din intreaga lume care au facut diferenta in viata si comunitatile pentru care ele activeaza, in urma cu cativa ani, la Londra, a fost  stabilita ziua mondiala a ONG-urilor.

In ciuda faptului ca a fost desemnata pentru prima data in cadrul unei intalniri a Natiunilor Unite, aceasta zi este inca putin cunoscuta si promovata. An de an acest eveniment celebreaza importanta organizatiilor neguvernamentale si valorizeaza persoanele care formeaza asociatii neguvernamentale.

Multe dintre organizatiile mari de astazi au o pozitie internationala consolidata datorita vechimii lor. Primul si cel mai longeviv ONG din lume, Anti-Slavery International, dateaza din 1839. A fost infiintat in Londra, de catre un reverend activist si intelectualii din jurul sau, iar misiunea sa, asa cum spune si numele, era abolirea sclaviei din Marea Britanie si din intreaga lume. Astazi, organizatia lupta impotriva unor forme moderne de sclavie precum: munca fortata, casatoriile aranjate, exploatarea copiilor prin munca, eploatarea imigrantilor, traficul de persoane s.a.

Colaborari si afilieri cu artisti

O alta organizatie longeviva este Crucea Rosie, prima organizatie umanitara dedicata sanatatii, fondata in Geneva anului 1863 de catre un jurist si un afacerist afectati de ororile razboaielor civile la care asistasera pe diferite continente. Cu o traditie de peste 150 de ani, organizatia inca isi urmeaza misiunea de a ajuta victimele razboaielor si a celor cu probleme socio-politice prin donatii si implicare directa.

Dupa un salt major al metodelor de promovare din timpul propagandei cu afise din Al Doilea Razboi Mondial, majoritatea organizatiilor au inteles beneficiile pe care le aduce arta, fotografia, cinematografia si publicitatea in societatea moderna.

Tarile isi reveneau dupa trauma razboiului si regaseau energie si pozitivitate in creativitatea culturilor moderne. ONG-uri precum WWF, UNICEF, Amnesty International si Oxfam isi prezentau cauzele si misiunea prin colaborari si afilieri cu artisti precum Pablo Picasso, Joan Miro, Marc Chagall, Tom Eckersley si Roman Cieslewicz, de pe urma carora au devenit mai cunoscute la nivel global.
Evenimente dedicate Zilei Mondiale a ONG-urilor au loc in fiecare an in diferite locatii, iar acestea sunt de fapt o platforma pentru liderii ONG-urilor, suporteri, filantropi si mentori pentru a face schimb de idei si de a incuraja colaborarea cu colegii din breasla.
Viziunea acestei initiative este de a crea o mai buna si eficienta societate civila la nivel mondial printr-o agenda dedicata ONG-urilor. Misiunea acestei initiative este de a colabora, comemora si celebra reusitele ONG-urilor din toate sectoarele, pentru viitoarele generatii.


De stiut:

Numele de Organizatie Non-guvernamentala a fost definit in anul 1945 de catre Natiunile Unite in baza articolului 71.

Trei din patru angajati din ONG-uri sunt femei, iar majoritatea pozitiilor de leadership sunt ocupate tot de barbati.

Sunt peste 129 000 de organizatii in beneficiul public care genereaza mai bine de 53 de miliarde de euro anual.

Numarul de persoane care doneaza catre un ONG a crescut de la 1,2 miliarde in 2011, la 1,4 miliarde in 2014, iar pana in 2030 se presupune ca va creste pana la 2,5 miliarde.

Daca ONG-urile ar forma o tara, ar avea a 5-a cea mai mare economie mondiala.

Sursa: https://www.cariereonline.ro/actual/profund-si-real-punctul-de-start-istoria-organizatiilor-neguvernamentale-primul-si-cel-mai