12 august a fost pentru prima dată desemnată ca Ziua Internațională a Tineretului de către Adunarea Generală a ONU în 1999 și servește ca o sărbătoare anuală a tinerilor ca parteneri esențiali în schimbare și o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările și problemele cu care se confruntă tinerii din lume.

Tineretul are nevoie de spații sigure în care să se poată uni, să se angajeze în activități legate de diversele nevoi și interese, să participe la procesul decizional și să se exprime liber. Deși există mai multe tipuri de spații, spațiile sigure asigură demnitatea și siguranța tinerilor. Spațiile sigure, cum ar fi spațiile civice, permit tinerilor să se angajeze în probleme de guvernare; spațiile publice oferă tinerilor posibilitatea de a participa la activități sportive și alte activități de petrecere a timpului liber în comunitate; spațiile digitale ajută tinerii să interacționeze virtual peste granițe cu toată lumea; și spațiile fizice bine planificate pot ajuta la acomodarea nevoilor diverse ale tinerilor, în special a tinerilor vulnerabili la marginalizare sau violență.

Presupunând că spațiile sigure sunt incluzive, tinerii din medii diferite, în special cei din afara comunității locale, trebuie să aibă încredere și respect de sine. În situațiile de natură umanistă sau de conflict, de exemplu, tinerii ar putea să nu aibă spațiu pentru a se exprima pe deplin fără a se simti inconfortabili sau nedoriți. În mod similar, fără existența unui spațiu sigur, tinerii din diferite rase/etnii, sex, de afilieri religioase sau de culturi diferite se pot simți intimidați să se exprime liber. Atunci când tinerii dispun de spații sigure pentru a se exprima, ele pot contribui în mod eficient la dezvoltare, inclusiv la pace și la coeziunea socială.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, în special Obiectivul 11, subliniază necesitatea de a oferi spațiu pentru o urbanizare incluzivă și durabilă. În plus, noua Agendă Urbană (NUA) reiterează necesitatea ca spațiile publice pentru tineri să le permită să interacționeze cu familia și să aibă un dialog constructiv între generații. În plus, Programul Mondial de Acțiune pentru Tineret (WPAY), care este cadrul ONU pentru dezvoltarea tinerilor, acordă prioritate furnizării de „activități de agrement” ca fiind esențiale pentru dezvoltarea psihologică, cognitivă și fizică a tinerilor. Pe măsură ce tot mai mulți tineri cresc într-o lume conectată tehnologic, ei aspiră să se implice mai profund în chestiuni politice, civice și sociale, iar disponibilitatea și accesibilitatea spațiilor sigure devine și mai importantă pentru a face această realitate reală.

Sursa: https://www.un.org/en/events/youthday/