In data de 28.06.2018 Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti a participat la o intalnire ce a avut loc la Penitenciarul Bucuresti – Rahova avand ca scop „Organizarea unor schimburi de experienta si diseminarea modelelor profesionale de buna practica in domeniul reintegrarii sociale a persoanelor private de libertate”. (Activitatea I.1.4. prevazuta in Panul Natonal de implementare a H.G. nr. 389/2015, pentru aprobarea Strategiei nationale de reintegrare sociala a persoanelor private de libertate, 2015-2019,).

La intalnire au mai participat si Asociatia Ateliere Fara Frontiere (AFF), Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1, Fundatia Motivation, Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT), Universitatea Titu Maiorescu, alaturi de asistenti sociali, educatori, psihologi si coordonatorii ai proiectului initiat de Penitenciarul Rahova.

Scopul intalnirii a fost eficientizarea politicilor penale si prevenirea marginalizarii sociale a persoanelor condamnate. Problematica diversa si complexa, pe care o presupune reintegrarea sociala a persoanelor care au savarsit infractiuni, reprezinta o realitate constientizata si asumata la nivel guvernamental, sens in care Strategia a fost inclusa in Programul de guvernare si constituie una dintre prioritatile in domeniul justitiei.

O intalnire foarte interesanta in care au fost prezentate numeroase proiecte si activitati ale Penitenciarului Rahova.

Obiectivele intalnirii au fost:

 identificarea si implicarea, in cadrul unor intalniri locale, organizate in parteneriat, a unui numar cat mai mare de parteneri sociali, ce pot fi angrenati in asistarea persoanelor aflate in detentie, dar si dupa liberarea acestora;

 identificarea si promovarea unor exemple de buna practica derulate la nivel local ce presupun colaborare interinstitutionala in gestionarea cazurilor persoanelor care parasesc sistemul penitenciar;

 cunoasterea si diseminarea indicatorilor de progres inregistrati in cadrul implementarii Planului National al H.G. nr. 389/2015;

 sensibilizarea comunitatilor locale, cu privire la importanta si necesitatea implicarii acesteia atat in prevenirea infractionalitatii, cat si in acordarea de servicii cu efect in reducerea riscului de recidiva.

Ne bucuram ca am participat la aceasta intalnire si cu siguranta am pus bazele unei colaborari intre Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti si Penitenciarul Rahova.