Mai jos regasiti Comunicatul Asociatiei Centrul European Pentru Tineret EUROPEAN YOUTH CENTER referitor la proiectul Spatiu Multicultural – Multicultural Space.

Asociatia Centrul European pentru Tineret doreste sa va informeze cu privire la derularea activitatilor proiectului Spatiu Multicultural – Multicultural Space pe care asociatia noastra il deruleaza in perioada 02 Aprilie – 11 Aprilie 2018. Echipa noastra de coordonare din Romania alaturi de inca patru tari: Spania, Portugalia, Bulgaria si Turcia deruleaza activitatile proiectului in cadrul Liceului Tehnologic “CEZAR NICOLAU”- Comuna Branesti, Judetul Ilfov unde suntem sprijiniti de echipa coordonata de Director Culea Marinela, activitatile au loc in cadrul Clubului European al liceului. Numarul total de participanti la proiect este de 50 de tineri si lideri de tineret.

Adresa este: Liceul Tehnologic Cezar Nicolau, DN3 1B, Brănești.

Pe durata activitatilor din Bucuresti suntem sprijiniti de echipa Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti coordonata de Presedinte: Ticu Placinta.

Organizatiile participante in proiect sunt:

1.Romania/Romania – Asociatia Centrul European pentru Tineret

2.Bulgaria/Bulgary – Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley

3.Portugalia/Portugal – SENSATIONAL OPPORTUNITY – ASSOCIAÇÃO

4.Spania/Spain – Asociación Cervino

5.Turcia/Turkey – ULUSLARARASI GENCLIK AKTIVITELERI MERKEZI DERNEGI

Parteneri Romani in Proiect sunt:

  1. Liceul Tehnoloigic “CEZAR NICOLAU”-Comuna Branesti-Jud. Ilfov
  2. 2. Primaria Comunei Branesti Judetul. Ilfov
  3. Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti

Obiectivele principalele abordate de proiect sunt:

Cele trei obiective principale ale proiectului sunt:

  1. Cresterea gradului de constientizare a tinerilor din spatiul Europan cu privire impactul migratiei asupra Romaniei si in Europa;
  2. Edurcare si marirea gradului de toleranta in randul tinerilor prin intermediul dialogului intercultural;
  3. Constientizarea diversitatii culturale in interiorul Europei prin intermediul dialogului interconfesional.

In proiect participa tineri cu mai putine oportunitati si cunostinte cu privire la problema migrantilor si acestia isi vor creste gradul de constientizare si vor intelege mai bine care este impactul migratiei in Europa. Vom creste nivelul de toleranta si vom dezvolta cunostintele, abilitatile si atitudinile necesare bazate pe toleranta si diversitate interculturale si inter-religioase pentru a se integra mai bine in standardele Uniunii Europene.

Scopul si tema proiectului: Prin tematica abordata se doreste cresterea gradului de constientizare a tinerilor Europeani cu privire la migranti si impactul lor in societate la nivel local, national si european. Echipa noastra doreste totodata sa creasca nivelul de toleranta prin intermediul dialogului intercultural, astfel vom aborda tema diversitatii prin intermediul dialogului interconfesional. Pe durata proiectului tinerii vor invata si vor deveni mai constienti cu privire la problemele imigrantiei (a migrantilor si refugiatilor) si la impactul lor asupra societatii, vor invata si exersa toleranta si sa o experimenteze intr-un mediu multicultural si o sa aplice diversitatea prin intermediul dialogului interconfesional.

Metodele utilizate:

Elementele de baza ale activitatilor pe care dorim sa le implementam in cadul acestui proiect sunt:

  1. Conceptul de a dialoga de la egal la egal intre tineri de confesiuni diferite.
  2. Acceptarea ca toti avem aceleasi drepturi cetatenesti in cadrul „statutului de cetatean European”.
  3. Invatarea si cunoasterea diferentelor si asemanarilor religioase si culturale din tarile partenere din proiect.
  4. Searile interculturale Europene: Spaniola, Bulgara, Portugheza, Turca si Romaneasca. Se va pune accent pe seara din Turcia in care sunt implicati si voluntarii EVS pe care asociatia noastra in are in cadrul stagiului de voluntariat vor prezenta: cultura, religia si traditiile mulsulmane. Totodata este inclusa si o seara traditionala Romeasca Pascala care va prezenta traditiile si cultura religioasa a acestei seri de paste. Participantii vor participa la „Noaptea de Inviere” si la miezul noptii cu lumanarile aprinse vom ciocni oua de paste si vom servii cozonaci.

Tinerii participanti vor descoperi prin aceste activitati ale proiectului toate asemanarile si diferentele care ii apropie sau ii diferentiata de ceilalti ca identitate culturala si religioasa in Europa.

  1. Promovarea programului Erasmus + prin prezentarea facilitatilor de mobilitate ale proiectului confera o apartenenta la comunitatea Europeana si prin prezentarea Serviciului European de Voluntariat (SEV) vor intelege mai bine care sunt cerintele de participare si cum pot sa activeze ca voluntari in spatiul european.

IMPACTUL: Proiectul va avea un impact local prin mesajul pe care il va trimite comunitatilor locale prin mijloacele educatiei non-formale, mesaj care va fi vizibil in institutiile de invatamant, ONG-uri si alte institutii publice.

In acelasi timp, acest mesaj va fi vizibil la nivel national si European, unde tinerii participanti vor transmite mesaje virtuale cu cunostintele, abilitatile si atitudinile dobandite in timpul acestui proiect.

REZULTATUL FINAL al proiectului va fi cuantificat prin urmarirea rezultatelor comune ale celor 5 promotori realizate in tarilor de origine a tinerilor participanti si vor fi publicate in comun pe site-urile asociatiilor partenere.

Rezultatele final ale proiectului vor fi vizibile in urmatorii ani, cand tinerii, in special tinerii cu mai putine oportunitati, vor avea o atitudine mai toleranta si mai echitabila, vor respecta si sprijini valorile semnificative care promoveaza toleranta si diversitatea interculturala si interconfesionala intre tineri. Tinerii participanti la proiect vor primi informatii utile si vor participa in viitor la alte proiecte europene de tineret promovate prin Erasmus +.

DISEMINAREA si MULTIPLICAREA vor avea loc pentru cresterea numarului de beneficiari ai proiectului. Echipele asociatilor promotoare vor face o mediatizare a rezultatelor prin: pagina web a partenerilor, pe listele de discutii ale tinerilor, prin comunicate de presa, materiale realizate pentru program si dupa incheierea acestuia vor fi puse la dispozitia celor interesati toate statisticile rezultate la finalul proiectului.

Proiectul este finantat din fonduri acordate de catre Comisia Europeana prin programul Erasmus + , aprobat, gestionat si monitorizat de catre ANPCDEFP – Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale,departamentul Program Tineret in Actiune https://www.anpcdefp.ro/.

Country Participants Organisation
Romania 10 Asociatia Centrul European de Voluntariat
Portugalia 10 Sensational Opportunity Associacao
Spania 10 Asociación Cervino
Bulgaria 10 Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley
Letonia 10 ULUSLARARASI GENCLIK AKTIVITELERI MERKEZI DERNEGI

Cu consideratie,

Adrian Apostol

Asociatia Centrul European pentru Tineret

CONTACT: GSM: 0769.630.946; email: centrutineret@yahoo.com

 

Liderul din Portugalia                                Liderul din Bulgaria                                Liderul din Spania

  

Liderul din Turcia                                        Intalnirea liderilor de Grup: Spania, Portugalia, Turcia, Bulgaria, Romania